Hotel La Vetta – When A Project Dresses The Space

unnamed-3

In the frame of a valuable and consolidated collaboration that lasts since over 20 years, the team of ‘Altrostudio Architetti’ and the designer Marco Bedognetti coordinated by the Architect Steven Mufatti designed the interiors of Hotel La Vetta in San Domenico di Varzo, a ski resort located in the heart of the Lepontine Alps in Upper Piedmont.

The Hotel was realized by the contractor Concreta based in Valtellina. In compliance with the local construction tradition, the new structure relates to the surrounding environment preserving its peculiar typological features and is articulated in three different building volumes that lie on the natural slope and fit well into the mountain landscape.

The careful research of design solutions gave life to a unique and exclusive interior design, which permeates the interiors of the 77 rooms (Standard, Superior, Deluxe, Junior Suite and two Suites) and of the common areas.

“The wonderful light that flows into the interiors through the large windows – says Steven Mufatti – allowed us to shape a concept in which wood is the main material. The wall coverings, made of vertical oak staves of varying sizes, “blend in” with the furnishings, the wardrobes, the bathroom doors and give the perception of a refined and contemporary unicum, in absolute harmony with the genius loci of the place.”unnamed

The rooms feature suggestive contaminations made with local natural materials, such as exposed stone and barked wood logs used for the covering of some wall corners and original dividing steles, as well as the delicate presence of elegant fabrics that refer to wool in various declinations chromatic and give life to a gentle, refined luxury, a source of intimate well-being in perfect balance between tradition and modernity.

The client asked to make comfortable common areas available to the hotel guests, a place where they could stay even one day long, for example in case of bad weather. Following these suggestions, the Architects designed every detail and the realization gave life to a scenographic sequence of intimate and suggestive spaces, each of them with a dedicated function. That’s how the Fireplace Room, the Reading Room and a TV Room with big screen, sofa and theatrical curtains for private projections were born, an ideal place for a quiet evening of relaxation while watching, for example, at the films of the day spent on the ski slopes.

In the Cigar Room and Lounge Bar the concept design is captivating and rich in different materials, waxed iron and sinuous curtains on the bar counter in bronzed metal fabric. The strong presence of metal is balanced by original dividers in birch wood with the typical light trunk and by special lamps to emphasize the effect. The Cigar Room features a cedar covering, with boiserie and furnishings that recall exotic and good-smelling atmospheres.unnamed-1

“The three buildings that house the rooms – explains Steven Mufatti – rest on a single platform that host the common areas. The heart of this platform is a ‘Stube’ entirely covered with recycled larch, as for doors and decorations, tables and benches. All around the ‘Stube’ the other spaces, also covered in wood and natural stone, are enhanced by a lighting project that we wanted to be particularly accurate, developed for Concreta in partnership with Artemide. The aim was to create a hotel capable to offer its guests comfortable and valuable hospitality, while respecting the harmony of the senses and scents that mountains always give us.

A final note: the two Suites have a bathroom inside where we have designed – together with Gessi – a shower area with particular functions related to well-being, a small ‘private spa’ in which special glass cuts opening on the walls covered in mosaic allow perspective glimpses into the room”.